NYHED : I 2011 på Jorinde og Joringel digtsamlingen Den Talende Fisk. Der følger op på den gode kvalitet . Skrevet med lune og præcision.
Mogens Bynkou Nielsen
Altid cyklende i modlys
Omslag af Ingerlise Vikne
Jorinde og Joringel 2009
ISBN 978-87-7322-071-9
Altid cyklende i modlys er en del af
Jorinde & Joringels første serie i 21 år .
Serien koster:
360 kr. ved henvendelse til forlaget (400 kr. i boghandlen).
Hvert hæfte kan købes for 80 kr. stykket.
Bidragene omfatter :
Karsten Bjarnholt: Mit mørke
Niels Hav: De gifte koner i København
Erik Helger: Balkoner
F.P. Jac: 33 års spontane hengivelser
Vagn Lundbye: Luftguitar
David Læby: Reade Street
Viggo Madsen: Luns af det levende
Henning Mortensen: So Happy Just To Be Alive
Mogens Bynkou Nielsen: Altid cyklende i modlys
Annelise Nielsen: Som noget af det sidste
Kirsten Nørgaard: Galileos finger
Kemal Özer: Kærlighedsmøder
Mogens Bynkou Nielsens Altid cyklende i modlys er på flere måder en smal bog. For det første har Jorinde & Joringel her forladt mainstreamconceptet, der går ud på at en digtsamling skal indeholde op mod 100 sider / 100 digte og publiceret sin fine serie på 12 hæfter der hver er på ca. 30 sider. Det betyder at mange kommer til orde i en tid hvor flere og flere større forlag har fralagt sigt ansvaret for at der udgives god dansk lyrik og desuden at sejpineriet med at nå et vist antal digte undgås. Tilmed er hæfternes forsider flot illustrerede med en serie værker af Ingerlise Vikner. Godt initiativ J&J !
Dernæst er Altid cyklende i modlys en smal bog i den mere gængse forstand: Vanskelig tilgængelig, krævende for læseren. Dette er naturligvis ikke negativt! Men for en anmelder , der vil prøve at formidle et vejledende indtryk af et værk, kan den smalle bog være et problem. Min proces startede med flere læsninger der mundede ud i en god oplevelse , der ikke umiddelbart kunne formuleres. Indtil tilfældet kom mig til hjælp i form af Politikens bogtillæg lørdag d. 6. februar 2010 hvor Josefine Klougarts nye roman Stigninger og fald [Rosinante] var omdrejningspunktet i et forfatterinterview. Jeg citerer ” Sproget er simpelthen romanens ærinde….. Fanger man ikke den præmis, er det en kedelig bog. For der sker faktisk ikke rigtig noget. Den måde , hvorpå kæderne af billeder hele tiden inkluderer nyt stof, lægger rum til det konkrete …. Det er romanens egentlige udsigelse. ” [Bogen ….] ” Har en hovedperson, der får læseren til at give sig hen til knopskydninger af associationer: sproget selv. ” [ Min fremhævelse] Så faldt min læsning på plads mellem knopskydninger af associationer!
En anden livline til læsningen af Bynkous digte er en samtale jeg havde med billedhuggeren og kunstneren Ingvar Cronhammar på det daværende Nordjyllands Kunstmuseum hvor Cronhammar pointerede at han med overlæg udlagde visse vanskeligheder i sine værker. Man skulle ikke komme let til sin forståelse. Helt konkret nævnedes de høje trin man måtte op ad for at komme til centralrummet i Elia i Herning og blindskriftteksten på det imponerende areal af sorte fliser i Kunstmuseets park i Aalborg . Med et venligt glimt i øjet vil jeg gerne skyde MBN i skoene , at han med omhu har skrevet sine tekster så læseren ikke umiddelbart kan rumme dem ved første læsning. Teksterne har umiddelbart genkendelige hverdagspassager på mikroplanet, men på makroplanet bliver man hele tiden udfordret af digterens knopskydninger af associationer, kataloger over genstande, begreber og karakteristikker og udsagn . Læsningen af nogle af digtene kan sammenlignes med en vandring henover marker hvor man passerer en række stenter og led; det kræver en indsats at komme frem; det kan være vanskeligt at gå tilbage; men til gengæld er græsset saftigt og meget grønt, lige der hvor man står.
Altid cyklende i modlys
består af 25 digte. Første og sidste digt arbejder indenfor en cykel/ hjulmetafor: Det drejelige, flygtige og tvedelte, ængstelsen for at fastlægge. ” Altid cyklende i modlys/ fordi det splitter mere end det samler/ og det tvedelte trækker mere end det fulde…….
på fasttrampede stier/ og fremmede veje, altid/ hurtigt forbi ” [31] . Der er megen forkærlighed for det modlys der splitter mere end det samler. På [6] associerer forfatteren ”orden” med ”et puslespil i dynamit / og diamant”. På [12] bliver det klart at livet ikke kan ”arkiveres i din hyggelige lille/ treværelses lejlighed”. Med sine kataloger over genstande, fænomener og handlinger som de findes i eksempelvis [15] og [16] gør digteren det klart, at mangfoldigheden ikke kan tæmmes. ; ” alle tilskuere melder pas ”. Kreativiteten i sproget er kaotisk; sproget et billede på livet , der kun kortvarigt følger overskuelige mønstre. Skulle nogle af linjerne danne et genkendeligt forløb som i
[17] hvor ”Jeg har strand privat”, ender digtet alligevel i ” stormer af rasende hest” . Selv i det smukke digt om æbletræer og baggårdsroser [25] sørges omhyggeligt for at en ren hverdagsagtig forståelse ikke bliver dominerende. Digtet slår simpelthen med halen: ”de to hoveder/ der sidder på muren” og ”den lille fisk der skeløjet indrømmer, at den ikke egner sig til menneskeføde”.
Selvom der fra [26] og frem er ved at udkrystallisere sig flere og flere klumper af umiddelbar hverdagsmening , kan digtene stadig ikke læses med autopilot. Beskrivelsen af et gensyn hvor ”jeg må hen og kramme dig” medfører at jeget må ”styrte[r] ud af flere døre… på jagt efter fasaner” . Da han vil ”se op på dig og lytte” kommer han ”fjorten bøger bagud”. I [27] bliver det ”nat fra stjerne til stjerne” - ”og nat i cementtromlens nedfald”.
Noget af forklaringen på dette puslespil i dynamit og diamant; den brudte hverdagsmening; finder jeg i de to sidste digte. I [29] står der f.eks. ” du er bange for reaktionen, for den tunge/ blandede bunke af gratis takkeskrivelser, du er simpelthen bange/ for at det skal være for godt” . Derfor modlyset, derfor altid hurtigt forbi ; inden sproget lægger sig til hvile. Med andre ord ” ..lad solen sprænge/ dig resolut i luften og grib/ den nedfaldende krop som du plejer”. [11] Derfor den åbne slutning i slutdigtet. [31].
Jeg skylder at give et par prøver på MBN´s digte. F.eks. [8]: Først en beskrivelse af et du, så midt i digtet den karakteristiske koldbøtte, jeg mener udspringer af en bestræbelse på at give læseren modstand og opbremsning. Karakteristisk er også variationen i brugen af konkreter.
Du boede i det hospital der vendte ud
der lå på trappen ned
til forfra, du boede i den gade
i den blinde gade hvor spurvene
hakkede i stykker af pålægschokolade
du var en heks i mit cykelskurs revner
nej nu glemmer jeg bibelkredsens
mænd der kom hjem med deres sorte
mapper under armen, nej
nu glemmer jeg interessen for høns
der løb gennem hækkens huller
fra nabo til nabo og ville spise med
på græsplænerne, når vejret var rigtigt
strålende
Og [28] er sikkert forfatterens bud på et rigtigt menneske. Dybt facetteret og sammensat. Set i modlys uden entydige detaljer. Set i forbifarten.
Jeg var fisk indser jeg først
jeg var rose i et andet palads
jeg var kaktus på klippefødder
kæmpende for min families underhold
jeg var færdig med at skrive en symfoni
tilegnet vandliljen
og jeg var færdig med at tørre op på badeværelset
jeg var skyldig i månens tilbagetrækning
men havde ingen indflydelse på tavsheden
i byen, eller den triste udfart
fra garagen, bilen der stødte
voldsomt ind i et figentræ
jeg var ikke hensat i ekstase da jeg memorerede
en salme fra århundredets svulmende
pragt, jeg var for begærlig når jeg udregnede
fortjenesten ved salg og byttehandler
jeg var bror til juni og juli
og jeg var far til, hvad var jeg far til
jeg var far til et undrende barn
-
Så flot kan man beskrive et menneske!
Altid cyklende i modlys
erMogens Bynkou Nielsens fjerde udgivelse. Hans karakteristiske sprogbrug med utraditionelle ordkombinationer og spændstigt sprog er ved at blive et genkendeligt varemærke. Der er som vanligt tale om sprogligt overskud uden metaltræthed.
Poul Høllund Jensen
13. februar 2010